Attention
Le monument sera exceptionnellement fermé le 22 novembre.

HET PARK

Het park rond de villa werd ontworpen door Mallet-Stevens. Voortbouwend op de strakke tuinen van de negentiende eeuw, worden de lijnen en de dimensies van de villa, aan de hand van de paden en de waterpartij, in het park doorgetrokken. Zo ontstaat een mooi groen kader dat het gebouw tot zijn recht laat komen. 

Het park met een oorspronkelijke oppervlakte van 5 hectaren, is nu nog slechts half zo groot, aangezien de helft van die oppervlakte in de jaren 1990 verkaveld werd. Gelukkig konden het centrale gedeelte en de vijver, het echte evenwichtspunt van het park, gerestaureerd worden, zodat de compositie en de geest van het werk van Mallet-Stevens hersteld konden worden. 

Vue aérienne 1930

De waterpartij

De waterpartij, die 72 meter lang is, ligt in het verlengde van de grote hal en het cirkelvormige pad in het noorden.

Tijdens de bezetting van de villa werd de vijver dichtgegooid door de Duitsers, omdat deze te sterk zichtbaar was vanuit de lucht. Bij de reconstructie van het park werd deze gemoderniseerd en volledig gerestaureerd. 

Miroir d'eau

Het cirkelvormige pad in het noorden

Het cirkelvormige pad, dat voorzien werd om het verkeer van de voertuigen en het afzetten van de genodigden te vergemakkelijken, draagt bij tot het theatrale karakter van de toegang tot de villa. Vanaf de toegangspoort, die zich in de hoek van het domein bevindt, ontdekt de bezoeker geleidelijk de monumentale gevel van het gebouw. De gasten stappen uit de wagen onder het portaal, terwijl de chauffeur doorrijdt over het cirkelvormige pad om elegant terug te keren. 

Het zwembad

Het 27 meter lange zwembad is exemplarisch voor de moderniteit van het eigendom. Het beantwoordt aan de eisen op het vlak van hygiëne, gezondheid en sport die het programma van de villa kenmerken. Samen met turnen was zwemmen tijdens het interbellum een zeer populaire sport.  

Door de nabijheid van de verwarmingsketel, naast het zwembad, kan het water op een aangename temperatuur gehouden worden. 

Page 13 du "Une Demeure 1934", Boulogne, Ed. de l'Architecture d'Aujourd'hui, 1934.

De terrassen en de belvedère

Mallet-Stevens vervangt de traditionele hoge Noord-Franse daken door terrasdaken, conform de principes van de moderne architectuur. Deze terrassen kijken uit over het park.

Vanop de belvedère, een echt baken in het landschap, kan men het omliggende platteland bewonderen, met de fabrieken van Roubaix, waar de familie Cavrois haar welvaart aan dankt. 

Villa Cavrois, deuxième étage, terrasse et pergola

De rozentuin en de moestuin

In het oosten van het park heeft Mallet-Stevens een rozentuin voorzien in de traditie van de klassieke tuinen. Een boomgaard, een moestuin en een kippenhok zorgen ervoor dat de voorraadkast gevuld blijft. Deze elementen van het park zijn verdwenen bij de verkaveling van het terrein, in de jaren 1990. 

Mariette Remy  dans la roseraie de la villa Cavrois en 1937

à gauche, Mariette Remy dans le parc en 1957

.

Geschiedenis van de Villa Cavrois
> Lezen meer ovre het parkDe eetkamer van de ouders of de keuken cuisine
De restauratie ? 

Bezoek de villa Cavrois