Attention
Le monument sera exceptionnellement fermé le 22 novembre.

De eetkamer van de ouders

De eetkamer van de ouders staat in verbinding met de hal-salon via een schuifwand. Net als in het aanpalende vertrek, kijkt een immense raampartij uit op het park. 

De keuze voor edele materialen (perenhout, marmer) en de sobere manier van toepassen, illustreren de verfijning van de praalkamers waarvoor, net als voor de rest van het huis, Mallet-Stevens alle meubilair en decoratie tot in het kleinste detail ontworpen heeft. Verwijzingen naar het Stocletpaleis, dat in 1905 ontworpen werd door Josef Hoffmann, en waarvan de luxe en de plechtigheid Mallet-Stevens hadden getroffen, zijn erin verwerkt. 

Page 22 du "Une Demeure 1934", Boulogne, Ed. de l'Architecture d'Aujourd'hui, 1934.

De polychromie

De beige tinten van de muren passen bij het marmer uit Zweden, dat verwijst naar de kleuren van het park. Andere verf, waar in bepaalde vertrekken (in de jongenskamer bijvoorbeeld) sporen van teruggevonden werden, getuigt van een gebruik van felle kleuren uit de beweging De Stijl.

Het groene marmer uit Zweden

Mallet-Stevens houdt zich wars van versiering, maar besteedt veel zorg aan de materialen en aan de toepassing ervan. De vloer en het onderste gedeelte van de muren van de eetkamer zijn bekleed met Zweedse marmer die zodanig gezaagd is, dat golfmotieven ontstaan. Bij de reconstructie werd bijzondere aandacht besteed aan de keuze van de platen en aan de terugplaatsing ervan, om de historische staat van 1932 zo veel mogelijk te benaderen. 

HET MEUBILAIR

De meubels van de eetkamer zijn van zwart gemaakt en gevernist perenhout. Mallet-Stevens heeft bijna alle meubels van de woning ontworpen, en deed daarbij slechts uitzonderlijk een beroep op zijn gebruikelijke medewerkers. De meubels werden specifiek bedacht voor de functie en het decor van elk vertrek: hier onderstrepen de elegante en massieve vormen de plechtigheid van de kamer.   

Villa Cavrois, rez-de-chaussée, salle à manger

De verlichting

Voor de verlichtingsarmaturen deed Mallet-Stevens een beroep op André Salomon, een verlichtingsingenieur met wie hij reeds samenwerkte toen hij winkels inrichtte. Samen verkenden ze de mogelijkheden van de ingebouwde indirecte verlichting, wat totaal nieuw was in de woningarchitectuur. Voor de eetkamer ontwikkelden ze een reflector in stucwerk waaronder een lange afgeronde rail in gepolijst aluminium bevestigd werd. De volumes van de behuizing creëren een ritme en op die manier wordt het licht een volwaardig materiaal. 

DE SPIEGEL

De spiegel boven het buffet heeft een dubbele functie: hij vergroot de ruimte en laat natuurlijk licht in de kamer vallen. Zo kunnen alle gasten aan tafel, ongeacht waar ze zitten, het park zien.

Villa Cavrois, rez-de-chaussée, salle à manger

.

Geschiedenis van de Villa Cavrois
> Lezen meer ovre het parkDe eetkamer van de ouders of de keuken cuisine
De restauratie ? 

Bezoek de villa Cavrois